Wat voor begrafenisverzekering kun je het beste afsluiten?

Wat voor begrafenisverzekering kun je het beste afsluiten?

Een begrafenisverzekering is een verzekering die de uitvaartkosten betaalt wanneer iemand komt te overlijden. Deze verzekering kan afgesloten worden door iedereen, maar is natuurlijk vooral van belang voor ouderen. Er zijn verschillende soorten begrafenisverzekeringen, en het is belangrijk om goed te kijken naar wat er allemaal gedekt wordt door de verzekering. In dit artikel leggen we uit hoe een begrafenisverzekering werkt en waar je op moet letten bij het afsluiten van je uitvaartverzekering.

Soorten verzekeringen

Er zijn meerdere begrafenisverzekeringen om uit te kiezen. De meest bekende zijn de naturaverzekering en de kapitaalverzekering. Bij een naturaverzekering betaal je iedere maand een bepaald bedrag. Hiervoor krijg je nadat je overleden bent een begrafenis of crematie vergoedt, inclusief vervoer, rouwkaarten, eten en drinken. Je krijgt dus niet een geldbedrag bij deze verzekering, maar de dienst zelf wordt betaald. Het voordeel hiervan is dat je niet hoeft na te denken over wat er allemaal geregeld moet worden wanneer je overlijdt, en het uitvaartbedrijf regelt alles voor je.

Het nadeel is dat je minder te zeggen hebt over de begrafenis en niet alles zelf kunt invullen. Toch is voor velen een naturaverzekering een betere keuze. De weken nadat iemand overlijdt zijn altijd erg zwaar en chaotisch. Het is fijn als het grootste gedeelte van de uitvaart daarom voor je geregeld is.

Kapitaalverzekering

Het is ook mogelijk om een kapitaalverzekering af te sluiten. Bij deze verzekering betaal je ook maandelijks een bedrag, maar in plaats van dat je begrafenis wordt geregeld krijg je bij overlijden een geldbedrag uitgekeerd. Dit kan gebruikt worden om de begrafenis of crematie zelf te regelen, of voor andere uitgaven die er gemaakt moeten worden. Het voordeel hiervan is dat je zelf kunt beslissen wat er met het geld gedaan wordt. Je kunt ervoor kiezen om alles zelf te regelen of een deel door anderen te laten doen. Het nadeel is dat je alles na het overlijden van de persoon nog moet regelen. Je levert dus gemak in voor meer vrijheid.

Het is slim om altijd een (kleinere) kapitaalverzekering af te sluiten naast je naturaverzekering. De overige kosten voor en na de uitvaart kunnen zo ook gedekt worden, waardoor je niet voor onverwachte kosten komt te staan.