4 dingen die je moet regelen voordat je een onderneming start

4 dingen die je moet regelen voordat je een onderneming start

Als je je eigen bedrijf wil beginnen moet je een hoop zelf regelen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen nood: om je op weg te helpen zetten we hier de 4 belangrijkste zaken voor je op een rij, waaronder het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers.

1. Zakelijke verzekeringen

Als zzp’er of freelancer draag je veel verantwoordelijkheden. Risico’s nemen hoort erbij. Toch is het slim om de financiële risico’s die je niet zelf kunt dragen af te dekken met een goede zakelijke verzekering. Zo dekt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers de schade die je tijdens werk aan anderen en hun eigendommen veroorzaakt.

Oefen je een beroep uit waarbij je advies geeft? Dan dekt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering de vermogensschade die je advies kan veroorzaken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een architect of een financieel adviseur. Verder zijn ook zakelijke rechtsbijstand en een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zzp’ers het overwegen waard.

2. Passende rechtsvorm

Voordat je aan de slag gaat als ondernemer moet je bepalen welke rechtsvorm het beste bij je bedrijf past. Er bestaan 9 rechtsvormen en elke vorm komt weer met zijn eigen voor- en nadelen. Verdiep je daarom in alle opties en de onderlinge verschillen. Een eenmanszaak komt bijvoorbeeld met meer persoonlijke aansprakelijkheid dan een bv. Dit betekent dat je met een eenmanszaak persoonlijk aansprakelijk bent voor zakelijke schulden. Hierdoor kun je niet alleen je zakelijke maar ook je persoonlijke bezittingen verliezen, zoals je huis en je personenauto.

3. Algemene voorwaarden

Nog voordat je je eerste opdracht of klant binnenhaalt is het belangrijk dat al je papieren tot in de puntjes op orde zijn. Kortom: zorg dat je algemene voorwaarden, contracten en andere overeenkomsten tot in de kleine lettertjes kloppen. Als je onder duidelijke voorwaarden samenwerkt, dan weten beide partijen precies wat hun rechten en plichten zijn. En daarmee voorkom je de kans op een conflict met een opdrachtgever of klant. Bovendien kun je met een stevige force majeure-clausule voorkomen dat je bij een situatie van overmacht naar je geld kunt fluiten. Wil je zeker weten dat je documenten kloppen? Laat ze dan checken door een gespecialiseerde jurist of juridische preventiedienst.

4. Inschrijving in het Handelsregister

Heb je al deze dingen op een rijtje? Dan ben je klaar voor je inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK). Maak online een afspraak en hou er rekening mee dat je voor je inschrijving een eenmalige vergoeding van €51,30 moet betalen. Je kunt je vanaf één week voor de start van je onderneming inschrijven.