Hoeveel geld kost het om een VR gaming setup te maken?

Hoeveel geld kost het om een VR gaming setup te maken?

Virtual Reality (VR) gaming wint snel aan populariteit en steeds meer mensen willen zelf een VR gaming setup in huis halen. Maar hoeveel kost het eigenlijk om een complete VR gaming setup te maken? In dit artikel gaan we kijken naar de verschillende elementen die je nodig hebt en de kosten die hiermee gepaard gaan.

VR bril met controller

Het belangrijkste onderdeel van een VR gaming setup is natuurlijk de VR bril zelf. Er zijn verschillende merken en modellen beschikbaar, variërend in prijs en kwaliteit. Een instapmodel kan al verkrijgbaar zijn voor rond de €200, terwijl geavanceerdere modellen zoals de Oculus Rift of de HTC Vive al snel boven de €500 kosten. Je hebt ook een VR bril met controller inbegrepen, maar soms moet deze apart worden aangeschaft. Reken hiervoor op nog eens €50 tot €100 extra.

Krachtige computer

Om de VR bril te kunnen gebruiken, heb je een krachtige computer nodig. Niet elke computer is namelijk in staat om de zware grafische taken van virtual reality goed aan te kunnen. De minimale systeemvereisten verschillen per VR bril, maar over het algemeen heb je een computer nodig met minimaal een Intel i5 of vergelijkbare processor, minimaal 8GB RAM en een krachtige grafische kaart zoals een Nvidia GTX 1060 of hoger. Als je al een geschikte computer hebt, dan ben je klaar. Zo niet, dan moet je rekenen op zo'n €1000 of meer voor een nieuwe computer.

Extra accessoires

Naast de VR bril en computer zijn er nog enkele extra accessoires die je misschien wilt aanschaffen om je VR gaming setup compleet te maken. Denk hierbij aan een VR headset standaard, waar je jouw VR bril veilig op kunt plaatsen wanneer je hem niet gebruikt. Deze zijn verkrijgbaar vanaf zo'n €20. Daarnaast zijn er ook verschillende VR accessoires beschikbaar, zoals haptische feedback handschoenen, om de immersie van je VR ervaring nog verder te vergroten. Deze accessoires variëren sterk in prijs, met bedragen die kunnen oplopen tot enkele honderden euro's.

De beste VR games

Tot slot is het natuurlijk ook belangrijk om een goede collectie VR games te hebben om mee te spelen. De prijzen van VR games variëren, afhankelijk van hoe recent ze zijn en welk platform je gebruikt. Over het algemeen kun je rekenen op prijzen tussen de €20 en €50 per game. Enkele van de beste VR games die momenteel beschikbaar zijn, zijn bijvoorbeeld "Beat Saber", "Superhot VR" en "Half-Life: Alyx". Het is altijd een goed idee om de reviews en ratings van games te bekijken voordat je ze aanschaft, om er zeker van te zijn dat je de beste games kiest voor jouw gaming setup.

Het opzetten van een VR gaming setup kan een behoorlijke investering zijn. De kosten zijn sterk afhankelijk van welke VR bril en computer je kiest, evenals de extra accessoires die je wilt aanschaffen. Over het algemeen kun je rekenen op kosten tussen de €1000 en €1500, maar dit kan natuurlijk variëren. Het is belangrijk om goed onderzoek te doen naar de verschillende opties en prijzen, zodat je een setup kunt samenstellen die past bij jouw budget en wensen. Uiteindelijk is het de moeite en het geld waard, aangezien VR gaming een unieke en meeslepende game-ervaring biedt.