Dol op architectuur? Bezoek het Italiaanse Lecce!

Dol op architectuur? Bezoek het Italiaanse Lecce!

Als je een liefhebber bent van architectuur, dan is een bezoek aan de prachtige Italiaanse stad Lecce een absolute must. Deze stad staat bekend om zijn unieke barokke architectuur en wordt ook wel het "Florence van het Zuiden" genoemd. Lecce ligt in de regio Apulië, in het zuiden van Italië, en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid.

Oud Grieks erfgoed

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Lecce is het Romeinse amfitheater, dat uit de 2e eeuw na Christus dateert. Dit indrukwekkende bouwwerk bood plaats aan ongeveer 25.000 toeschouwers tijdens gladiatorengevechten en andere evenementen. Hoewel het amfitheater vandaag de dag gedeeltelijk is verwoest, is het nog steeds mogelijk om delen van het oorspronkelijke bouwwerk te zien. Het amfitheater is slechts een voorbeeld van het rijke erfgoed van Lecce, dat uit verschillende tijdperken stamt.

Het barokke centrum

Het barokke centrum van Lecce is een ware schatkamer van architectonische schoonheid. De straten en pleinen zijn gevuld met prachtige kerken, paleizen en fonteinen, allemaal uitgevoerd in de typische lokale kalksteen. Een van de meest opvallende bouwwerken is de Basiliek van Santa Croce, die bekend staat om zijn weelderige gevel vol beeldhouwwerken en decoratieve details. Het interieur van de basiliek is al even indrukwekkend, met prachtige fresco's en een uitbundig versierd hoofdaltaar.

Paleizen en kerken

Naast de Basiliek van Santa Croce zijn er nog vele andere kerken en paleizen die een bezoek waard zijn in Lecce. Het Palazzo del Seggio is bijvoorbeeld een prachtig voorbeeld van barokke architectuur, met een imposante gevel en elegante binnenplaats. De Chiesa di Santa Chiara is een andere indrukwekkende kerk, met een prachtig versierd plafond en een uniek zeshoekig grondplan. En vergeet vooral niet een bezoek te brengen aan het imposante kasteel van Lecce, dat dateert uit de 12e eeuw en een fantastisch uitzicht biedt over de stad.

Piazza del Duomo

Een van de meest pittoreske pleinen in Lecce is het Piazza del Duomo. Hier vind je de Duomo di Lecce, de belangrijkste kathedraal van de stad. Deze kathedraal is een meesterwerk van barokke architectuur, met een prachtige gevel en een schat aan kunstwerken binnenin. Het plein zelf is ook een lust voor het oog, met palmbomen, fonteinen en kleurrijke gebouwen. Op het Piazza del Duomo bevindt zich ook het bisschoppelijk paleis, dat eveneens een bezoek waard is.

Overige bezienswaardigheden en activiteiten

Naast de architectonische schoonheid heeft Lecce nog veel meer te bieden. Zo is er het regionale archeologische museum, waar je meer te weten kunt komen over de oude geschiedenis van de stad. Ook kun je een wandeling maken langs de stadsmuren, die een prachtig uitzicht bieden over Lecce en de omgeving. Verder biedt de stad volop gelegenheid om te genieten van de lokale keuken, met talloze restaurants waar je kunt genieten van de heerlijke Apulische gerechten.

Lecce is een stad die je als liefhebber van architectuur absoluut niet wilt missen. Met zijn unieke barokke architectuur en overvloed aan prachtige kerken, paleizen en pleinen is Lecce een waar paradijs voor architectuurliefhebbers. Daarnaast heeft de stad nog veel meer te bieden, zoals een rijke geschiedenis, interessante musea en heerlijk eten. Kortom, een bezoek aan Lecce is een onvergetelijke ervaring die je nog lang bij zal blijven.